Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar

Setze espectacles de teatre, música i paraula a la cinquena edició del Fresc Festival de Sabadell

  • Marina Rossell, Roger Mas, Enric Cambray, Àurea Màrquez, Pere Arquillué, Jordi Boixaderas i Pep Munné, entre d’altres passaran entre els mesos de juny i juliol pel Jardí de la Fundació 1859 Caixa Sabadell

Música, teatre i paraula per gaudir a la fresca durant les nits d’estiu a la ciutat. És, un cop més, la proposta del Fresc Festival, el Festival d’Estiu de Sabadell, que arribarà a la seva cinquena edició del 26 de juny al 14 de juliol, com sempre als Jardinets de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, en ple centre de la cocapital vallesana. El programa d’aquest any inclou 16 propostes i es fixa com a objectiu consolidar el Fresc com un festival de referència, tant en clau local com comarcal i nacional; i aprofundir en la seva vessant com a element de dinamització cultural, social i econòmica de Sabadell.

El Fresc Festival l’organitza la Fundació 1859 Caixa Sabadell amb BBVA com a partner principal. El president de la Fundació, Josep M. Manyosa; el seu director, Joan Carles Sunyer; i el director de la Zona Vallès Occidental de BBVA, Daniel Gómez Soler, han presentat aquest matí la nova edició de la iniciativa. Dels 16 espectacles previstos, 7 són musicals, 6 més són teatrals i els 3 restants són de paraula (recitals poètics). El programa es manté obert a noves incorporacions en les properes setmanes.

Teatre

El Fresc 2022 l’obriran el 26 de juny (21.30) Carles Xuriguera i Fel Faixedas amb Ni rastre de qui vam ser, un espectacle que reflexiona en clau d’humor sobre els efectes que la pandèmia han tingut en el món de la cultura. Serà el punt de partida d’un programa que, com a novetat, incrementa el nombre de propostes teatrals respecte d’altres edicions.

En aquest sentit al Festival d’Estiu de Sabadell es podran veure també La dona del tercer segona, un monòleg sobre la salut mental protagonitzat per Àurea Màrquez i Agència matrimonial 7 d’Amor, un espectacle de l’actriu sabadellenca M. Eugènia Casanovas que porta anys triomfant a Barcelona i en el qual la intèrpret dóna vida a les set dones protagonistes.

També passarà pel Fresc l’actor Pau Vinyals amb El gegant del pi, una obra de creació pròpia en la qual parla del passat franquista del seu avi. Enric Cambray i Sergi Belbel, per la seva banda, hi presentaran Hamlet.01, una stand-up tragedy en clau d’humor basada en el primer acte de la tragèdia de Shakespeare. Les propostes teatrals es completaran amb Speer, una comèdia amarga d’intriga política sobre la figura d’Albert Speer, l’arquitecte de Hitler, protagonitzada per Pep Munné i Xavier Ripoll i dirigida per Ramon Simó.

Música

Pel que fa a la música, el Fresc 2022 serà el marc en què es presentaran els darrers treballs, alguns ben recents, de diferents artistes. Es el cas, per exemple, de la Balkan Paradise Orchestra, que presentarà BPΩ Tour un espectacle de nova creació que recull l’essència d’aquesta banda i que passarà per Sabadell enmig d’una extensa gira internacional.

També Marina Rossell passarà pel festival sabadellenc per presentar el seu nou disc, 300 crits, on avança en la seva recerca sobre cançons de resistència. I Roger Mas vindrà per tercer cop pel Fresc per mostrar els temes de Totes les flors, un nou disc amb 10 noves cançons que agermanen música i poesia, novetat i tradició. D'altra banda, Mazoni presentarà Ludwig una proposta inspirada en la música de Beethoven.

A cavall entre la música i el teatre, el Fresc també proposa un concert dramàtic d’Arribar i Ploure, el duet integrat per Ricard Farré i Àlex Pujols que s’ha fet molt conegut aquests darrers mesos gràcies al tema Paraules d’antes. La cantautora Magalí Sare, d’altra banda, presentarà Esponja, el seu nou disc en el qual aquesta antiga component del Quartet Mèlt reflexiona sobre les diferents etapes de la vida. Les propostes musicals del Fresc es completaran, també a mig camí del teatre i la música, amb Tenors, un concert teatralitzat protagonitzat, entre d’altres, pel sabadellenc Ezequiel Casamada. Aquesta funció l’organitzarà Joventuts Musicals de Sabadell i s’inclourà també al programa del Festival Internacional de Música de Sabadell.

Paraula

En relació als espectacles de paraula, el programa del Fresc Festival presentarà tres recitals poètics protagonitzats per noms en majúscula de les arts escèniques. Així, Pere Arquillué passarà pel Festival amb Fil de Memòria, basat en versos de Gabriel Ferrater. El sabadellenc Jordi Boixaderas portarà Temps Fràgils, un recull poètic de diversos autors (entre els quals el sabadellenc Roc Casagran); mentre que Mingo Ràfols i Sílvia Comas reviuran les paraules de Jaime Gil de Biedma a El paso del tiempo y yo.

Un Festival molt ben valorat

El Fresc Festival va néixer el 2017 per posar en valor l’Amfiteatre dels Jardinets de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, un espai escènic a l’aire lliure en ple centre de la ciutat ideal per a espectacles de petit i mitjà format i molt estimat per la ciutadania. La iniciativa ha anat creixent i estenent la seva influència més enllà de la ciutat, de forma que l’any passat un de cada quatre espectadors va venir de fora de Sabadell. Cal tenir en compte que l’edició de 2020 es va haver de suspendre segut a la pandèmia de covid-19.

En l’enquesta de satisfacció realitzada en la passada edició tant l’espai com la proposta artística van ser els elements més ben valorats pel públic, que va posar una nota de 9,2 a la seva experiència global de pas pel Fresc. Una altra de les novetats d’aquest any serà l’estrena de la nova oferta gastronòmica, amb la posta en funcionament d’El Cafè dels Jardinets, la nova cafeteria de l’Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell.

PROGRAMACIÓ DEL FRESC FESTIVAL SABADELL 2022Diumenge 26 de juny, 21.30
‘NI RASTRE DEL QUE VAM SER’
Fel Faixedas i Carles Xuriguera


Dilluns 27 de juny, 21.00
BALKAN PARADISE ORCHESTRA
BPΩ Tour


Dimarts 28 de juny, 21.30
‘LA DONA DEL TERCER SEGONA’
Àurea Màrquez / Teatre Nu


Dimecres 29 de juny, 21.30
‘FIL DE MEMÒRIA’, poesia de Gabriel Ferrater
Pere Arquilué


Dijous 30 de juny, 21.00
MAZONI
‘Ludwig’


Divendres 1 de juliol, 21.30
‘AGÈNCIA MATRIMONIAL 7 D’AMOR’
Maria Eugènia Casanova


Dilluns 4 de juliol, 21.00
MARINA ROSSELL
‘300 crits’


Dimarts 5 de juliol, 21.00
‘TENORS’
Companyia Illuminati

Dimecres 6 de juliol, 21.30
‘TEMPS FRÀGILS’, poesia
Jordi Boixaderas


Dijous 7 de juliol, 21.30
‘EL GEGANT DEL PI’
Pau Vinyals


Divendres 8 de juliol, 21.00
MAGALÍ SARE
‘Esponja’


Diumenge 10 de juliol, 21.30
‘HAMLET.01’
Enric Cambray / Sergi Belbel


Dilluns 11 de juliol, 21.00
ARRIBAR I PLOURE
‘Un concert dramàtic’ amb Ricard Farré i Àlex Pujols


Dimarts 12 de juliol, 21.00
ROGER MAS
‘Totes les flors’


Dimecres 13 de juliol, 21.30
‘EL PASO DEL TIEMPO Y YO’, poemes de Gil de Biedma
Mingo Ràfols i Sílvia Comes


Dijous 14 de juliol, 21.30
‘SPEER’
Pep Munné i Xavier Ripoll