Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar
Exposició a l'Espai Cultura
Peu de foto per citar l'autor

Espai Cultura

Un punt de trobada per les arts, l’educació i les noves tecnologíes.

Un centre compromés amb la societat i dedicat a la difusió, formació i producció de continguts culturals innovadors, amb una programació de qualitat, diversa i oberta a la ciutadania.

Activitats Espai Cultura

La programació d'activitats de l'Espai Cultura pretén acostar el coneixement de les arts i les noves tecnologies als seus usuaris.

Els Jardinets

Els jardinets són un autèntic oasi de natura i tranquil·litat al Centre de Sabadell, un punt de trobada indiscutible de la ciutadania i un lloc ideal per a convocatòries culturals a l’aire lliure.

Ets una escola?

L'Espai Cultura ofereix un programa complet d'activitats pedagògiques a escoles. Aquestes activitats pertenyen a diferents àmbits temàtics: modernistes, matemàtiques, tecnologia i robòtica, audiovisuals i multimèdia, ciència, educació en valors i hàbits saludables, i llenguatges artístics.

Fresc Festival

El Fresc Festival és el Festival d’Estiu de Sabadell i el Vallès. Una iniciativa que acull propostes musicals i escèniques que es duen a terme durant les nits d'estiu als jardinets.

Activitats Espai Cultura

A l'Espai Cultura hi podreu trobar activitats per a tots els públics.

Veure totes
Exterior Jardinets, al darrere de l'Espai Cultura

El café dels Jardinets

Un punt de trobada de la ciutadania i un indret emblemàtic i molt estimat per tots els sabadellencs.

El Cafè dels Jardinets es troba al jardí de l’Espai Cultura, un autèntic oasi de natura i tranquil·litat en ple centre de Sabadell. La cafeteria compta amb un espai interior i una terrassa a l’aire lliure, dins del jardí, que el fa un espai ideal i comfortable per a esmorzars, aperitius, dinars, berenars i sopars.

Icono Pin
Icono telèfono

La carta

La carta conté esmorzars, entrepans freds i calents, platets per a dinars i sopars i aperitius.

Servei de càtering

Oferim càtering tant per als esdeveniments que es realitzen a l’Espai Cultura com per a activitats privades com festes d’aniversari o celebracions de tot tipus.

Vermuts musicals

Gaudeix dels vermuts musicals els dissabtes al jardí de l’Espai Cultura.

Tots els dissabtes de 12.30 a 14 h trobaràs propostes musicals variades que acompanyaran el vermut en un entorn incomparable com són els jardinets de l’Espai Cultura al centre de Sabadell.
Entrada lliure.

Icono reloj
Icono Pin
Icono Correo
Icono telèfono
Vermuts musicals a Sabadell
Fresc Festival
Tallers Innova, programació per a infants

Ets una escola?

La Fundació ofereix un programa complet d'activitats pedagògiques a escoles. Aquestes activitats pertenyen a diferents àmbits temàtics: ciències, arts, càlcul, robòtica, circuits de granja, circuits mediambientals, tallers monogràfics, tallers de les festes tradicionals al món rural i tallers de sostenibilitat.

Guies d’activitats
Guia Espai Cultura 2024-2025 /
Guia Espai Natura 2024-2025 /
Logo Ajuntament de SabadellLogo diputació de Barcelona
Taller de lego Innova a Espai Cultura Caixa Sabadell
Fresc Festival

Fresc Festival

El festival d’estiu de referència a Sabadell i el Vallès.

Organitzat per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, amb BBVA com a partner principal, el Fresc s’ha consolidat com la principal iniciativa estiuenca de Sabadell i una de les més importants del país.

Sobre l’Espai Cultura

L’Espai Cultura Fundació 1859 s’ubica en un edifici modernista encarregat per Caixa Sabadell a l’arquitecte Jeroni Martorell el 1907.

Originalment va ser edificat per allotjar les aules, els tallers i les dependències de l’Escola Industrial i d’Arts i Oficis de Sabadell, que hi va tenir la seva seu fins a primers dels anys seixanta. A partir de llavors va ser remodelat en la seva distribució interior per acollir les dependències de l’Obra Social de Caixa Sabadell: la biblioteca, els estatges de diverses entitats culturals de la ciutat, un auditori i una aula de conferències.

En l’actualitat, l’Espai Cultura és un important punt de trobada per a les arts, l’educació i les noves tecnologies; un centre compromès amb la societat i dedicat a la difusió, formació i producció de continguts culturals innovadors, amb una programació de qualitat, diversa, oberta a la ciutadania, i que vol fomentar la participació, el treball en xarxa i la col·laboració entre empreses, col·lectius i persones amb interessos comuns.

Al llarg del curs trobaràs exposicions, tallers, espectacles familiars, cicles de cinema, activitats per a escoles, visites al patrimoni modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell o, als vespres d’estiu, les propostes escèniques del Fresc Festival, entre altres esdeveniments.

L’Espai Cultura és també el lloc de reunió d’entitats i organitzacions locals, que utilitzen els diferents espais del centre per celebrar les seves activitats. Disposa de sales d’exposicions, auditoris, aules i un jardí amb amfiteatre.

Exterior de l'Espai Cultura de la Fundació

L'edifici

L’edifici de l’Espai Cultura Fundació 1859, que va allotjar l’Escola Industrial i d’Arts i Oficis durant cinquanta anys, té planta rectangular i una llarga façana al carrer. Consta de soterrani, planta baixa i de dues plantes pis, i la coberta és a dues aigües. Una testera és plana i l’altra acaba amb una alta torre cilíndrica que sobresurt en alçada de la coberta de la resta de l’edifici i és rematada per una coberta cònica que allotja una àmplia escala de traçat helicoidal que comunica el vestíbul d’entrada, situat a la planta baixa, amb les plantes pis. Les aules són il·luminades a través de grans finestrals oberts a la façana del carrer i estan comunicades per un llarg passadís que corre per l’interior de la façana del jardí. La construcció que allotjava els tallers fa conjunt amb l’edifici, se situa fent angle amb el tester pla, té la coberta de dent de serra sostinguda per bigues compostes de perfils metàl·lics reblats i és il·luminada pels laterals de la coberta.

La composició de la façana del carrer es resol mitjançant cossos de les mateixes proporcions, però amb obertures de traçat divers, disposats de manera alternada i lleugerament entrats respecte de la línia de la façana. El conjunt s’unifica amb la torre per una lògica horitzontal, realçada pel sòcol de pedra, el maó vist en la planta baixa i l’estucat en les plantes pis. Un potent ràfec que ressegueix les estructures en forma de mansarda, formades pels grans finestrals de la planta segona i el vessant de la coberta, conforma tres grans barbacanes triangulars. La composició de la torre ressalta la verticalitat, amb obertures llargues i estretes, disposades en alçada progressiva, que permeten endevinar el traçat de l’escala, i altres de dimensió més acusada, disposades juntes i a un mateix nivell de l’únic pis del capdamunt, alleugeren i proporcionen esveltesa al cos cilíndric, el qual, rematat per la coberta cònica aixecada sobre un ampli i potent ràfec, conforma una singular presència urbana.

També cal fer menció d’altres elements com ara l’arc, la columna i el capitell del vestíbul d’entrada, l’àmplia escala helicoidal, i el disseny i el treball de forja de la seva barana. Al vestíbul hi ha exposat el quadre L’Onze de Setembre de 1714, d’Antoni Estruch (1872-1957), que interpreta el moment en què el conseller en cap Rafael Casanova queia ferit enarborant la bandera de Santa Eulàlia en defensa del baluard de Portal Nou.

El patrimoni arquitectònic de la Fundació 1859 Caixa Sabadell està reconegut i distingit per diversos organismes oficials, així doncs, els tres principals equipaments de la Fundació estan protegits pel Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell.

D’altra banda, l’edifici seu de la Fundació i l’Espai Cultura Fundació 1859 estan catalogats com a Patrimoni Cultural Arquitectònic per la Generalitat de Catalunya i formen part de la Ruta Europea del Modernisme.

Sostenibilitat i accesibilitat

Com a part del compromís de la Fundació per donar a conèixer el seu patrimoni els edificis de la Fundació formen part del programa Catalunya Convention Bureau, i tant el Museu de la Vida al Camp a l’Espai Natura Fundació 1859 com els auditoris i aules de l’Espai Cultura Fundació 1859 estan adherits al programa Biosphere, que reconeix els establiments compromesos amb el turisme responsable. Per a conèixer més sobre el mateix, consulteu la pàgina dedicada al compromís sostenible.

Pel que fa a l’accessibilitat, l’Espai Cultura està preparat en diversos àmbits detallats a continuació:

L’Espai Cultura es troba ubicat al centre de Sabadell, amb accessos propers al transport públic: FGC, Rodalies i diverses línies d’autobús urbà i interurbà. Els accessos a les estacions i andanes de les estacions està completament adaptat a persones amb mobilitat reduïda, així com l’accés als autobusos. Per a desplaçaments amb vehicle privat, l’Espai Cultura està ubicat a prop d’aparcaments municipals de pagament amb accessos adaptats, i en cas de necessitat, el jardí disposa d’espai per a l’entrada de vehicles.

Totes les entrades a l’edifici estan adaptades per a l’accés de persones amb mobilitat reduïda, i compten amb rampes i, en cas de l’entrada principal, baranes.

Tant les oficines com la resta d’espais del centre (auditoris, aules polivalents, sales d’exposició) compten amb ascensors i altres elements de senyalització per a garantir-ne el moviment sense impediments i de forma autònoma en alguns casos.

Compromís sostenible

Conscients de la importància de mantenir un desenvolupament sostenible, i assumits els principis i objectius adoptats específicament a la Cimera Mundial sobre el Desenvolupament Sostenible 2015, la COP 21 i la Carta Mundial del Turisme Sostenible + 20, l’Espai Cultura Fundació 1859 es compromet a dur a terme una gestió sostenible de totes les seves activitats, mitjançant l’adopció de compromisos adreçats a prevenir, eliminar o reduir l’impacte de les nostres instal·lacions i activitats, tant internes com externes, així com a optimitzar la sostenibilitat de l’establiment millorant el seu comportament amb l’entorn.

En aquest mateix sentit, la nostra entitat ha adoptat la següent Política de Turisme Responsable, a través de la qual es compromet a complir els requisits establerts a l’adhesió Biosphere, que inclou, entre altres coses, els requisits legals que regulen els efectes generats per l’activitat turística.

Així mateix, ens comprometem a motivar i formar el nostre personal amb accions de formació i sensibilització sobre els principis del Turisme Responsable, a promoure les bones pràctiques ambientals en l’entorn i participar en activitats externes, i a informar tant internament com externament sobre les millores i actuacions ambientals de l’entitat.

De la mateixa manera, la nostra entitat manifesta el compromís exprés de lluitar contra l’explotació sexual o qualsevol altra forma d’explotació i assetjament comercial, en particular dels infants, adolescents, dones i minories; i ens comprometem a adoptar mesures d’accessibilitat universal.

Un dels nostres principals objectius és perfeccionar la gestió sostenible, assumint els compromisos de millora contínua en tots els àmbits de la sostenibilitat: social, econòmica i ambiental, així com en la satisfacció del client. Amb aquesta finalitat, se sotmetran els projectes de futures ampliacions de les instal·lacions o activitats a criteris de sostenibilitat i eficiència en la utilització de recursos.

Tot aquest treball i compromís amb la sostenibilitat i la gestió responsable de l’espai s’alineen amb la nostra adhesió als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que podeu consultar a través d’aquest enllaç.

Logo Biosphere colorLogo ODS