Skip to content
Accept
Go to footer
Accept
Go to the menu
Accept

Amb la col·laboració de:

“Espai Natura. 50 anys de Cultura i Natura” és una exposició dissenyada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell per a commemorar el cinquantener de la inauguració del Museu de la Vida al Camp, el divendres 21 d'abril de 1972. En aquests 50 anys molta gent hi ha dedicat el seu esforç i la seva il·lusió, però encara en són més aquells qui han gaudit del bosc i de les activitats que es desenvolupen a l’entorn de la masia. És el desig de tothom que Can Deu continuï sent el gran parc periurbà del nord de Sabadell.

L'exposició fa un recorregut per la història de la finca de Can Deu des de 1415 fins l'actualitat, emmarcant-la en el context del rodal agrícola del Vallès: l'adopció del nom actual l'any 1629 amb el matrimoni de l'Elisabet Sallent amb en Jaume Deu, la vinculació amb la família dels Amat de Palou al segle XVIII, la crisi de la fil·loxera a finals del XIX.... Els textos de l’exposició estan complementats amb fotografies, documents, plànols, estris i eines que ens proporcionen una finestra per acostar-nos al passat i albirar el futur de l’equipament.

Caixa Sabadell comprà la finca de Can Deu l’any 1964 amb la intenció de salvaguardar-la de l’especulació immobiliària i oferir-la per a l’ús dels ciutadans de Sabadell i comarca, iniciant un ampli procés de restauració del mas que pretenia ser curós amb l’esperit de la masia tradicional.

 

EL MUSEU DE LA VIDA AL CAMP

La idea de crear una exposició d’eines i estris de pagès nasqué l’any 1968 amb el desig de fer arribar al públic, i en especial als escolars, una mostra de la feina i de la vida agrària de la comarca. Es realitzà una acurada recerca, classificació i restauració d’eines i estris associats a la vida rural catalana, moltes de les quals foren adquirides o bé foren donades. La culminació va ser l'Exposició Permanent d'Eines Agrícoles inaugurada el 21 d'abril de 1972.

Amb el pas del temps i el canvi social es va fer palesa la necessitat d'actualitzar i remodelar l'exposició, reinaugurada com a Museu de la Vida al Camp el maig de 2000. La masia de Can Deu és ara, doncs, tant el continent com el contenidor d’un Museu que atresora un valuós patrimoni arquitectònic i cultural i que conforma part de la nostra identitat col·lectiva.

 

L'ACTIVITAT EDUCADORA I PEDAGÒGICA

Fruit d'aquest desig de transmetre el ric patrimoni natural i cultural de la finca de Can Deu als escolars va ser el disseny de les activitats pedagògiques. El primer projecte d’educació ambiental s’inicià l’any 1976, una experiència primerenca i innovadora a Catalunya que seguia el model anglosaxó dins del moviment de renovació pedagògica que es desenvolupava a casa nostra. L'any 1983 es va complementar amb un nou itinerari pel bosc i la masia de Can Deu.

Per donar un nou impuls a les activitats pedagògiques, l’any 1996 es renovaren les activitats per a escolars oferint un ventall de nous tallers vinculats amb el coneixement del món rural tradicional i del medi natural, adreçats a un públic divers d’arreu de Catalunya.

Una de les noves fites fou la construcció d’una granja amb finalitats didàctiques en el lloc on hi havia hagut els antics coberts del bestiar. La nova granja s’inaugurà el 2007 i permet conèixer com són les 10 espècies animals associades a la ramaderia a Catalunya.

La nova fita de les activitats pedagògiques és la implementació del Projecte Espai Natura Sostenible, iniciat l'any 2020 amb el nou taller de les Energies renovables, que vincula el coneixement de les tecnologies i hàbits actuals amb la manera de fer dels nostres avant-passats.

 

EL BOSC DE CAN DEU

El principal ús del Bosc és el de lleure dels ciutadans, funcionant com un parc periurbà per als ciutadans de Sabadell i poblacions veïnes obert a tothom. Es calcula que cada any més de 150.000 persones utilitzen aquest espai per passejar-hi, practicar esport, fer-hi aplecs, romiatges, festes populars, curses... I això és possible gràcies a l’esforç continuat de la propietat per mantenir-lo net, amb una bona xarxa de camins i corriols senyalitzats i fer-hi també una gestió adequada del bosc.

La superfície forestal és de 75 Ha i va ser declarada Forest Protectora per la Generalitat l'abril de 1992; també compta amb un Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal des del 2005.

El desembre de 2014 va patir, com moltes altres finques del nord del Vallès, els efectes de la forta ventada amb la pèrdua de la major part de l'arbrat. La Fundació 1859 Caixa Sabadell va crear una comissió tècnica interdisciplinar que va consensuar un pla de recuperació del bosc basat en la regeneració natural a la major part del bosc i una reforestació popular als punts d'accés. En total es van plantar 5.000 arbres (Pi blanc i Alzina) en una superfície de 6 Ha.

 

L'ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ DE VERDERS

L’any 1973 es va incorporar al Bosc un edifici singular rescatat del fons de l’embassament de Sau a petició de la Diputació de Barcelona, l’església romànica de Sant Vicenç de Verders, una joia que forma part del patrimoni de Can Deu i de Sabadell.

Es tracta d'una església documentada l'any 1100, d'una sola nau acabada en un absis llombard. Té dues portes molt semblants: una a la façana de ponent, descentrada, i l’altra a la de migdia. L’orientació actual és idèntica a l’original, seguint la tradicional orientació Est - Oest.

Les feines de rescat de l'església es van dur a terme en un període de forta sequera, enretirant i numerant les pedres per a la seva reconstrucció al nou emplaçament rere la masia de Can Deu. Dissortadament, les pluges arribaren sobtadament, de manera que calgué la participació de submarinistes per a desmuntar la part inferior de l’estructura de l’església que ja havia quedat negada per les aigües.

Espai Natura. 50 anys de Cultura i Natura

Aqui tens un resum amb la informació més important sobre aquesta activitat:

Localització:
Data:
2022-04-06
Durada:
Preu:
Informació extra: