Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar

L’EXPOSICIÓ «NEANDERTALS A CATALUNYA» ARRIBA A L’ESPAI CULTURA FUNDACIÓ 1859

  • La mostra és una revisió de l’estat de la recerca sobre l’Homo neanderthalensis al món i, més concretament, a Catalunya, on han aparegut nous fòssils que ens fan replantejar la seva presència a casa nostra.
  • L’exhibició està organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell i el grup de recerca de la Universitat de Barcelona DIDPATRI.
  • L’exposició, d’entrada gratuïta, obrirà les seves portes el dijous 28 de març, a les 19 h.

Sabadell, 26 de març de 2019


Des del 28 de març al 16 de juny de 2019, a la sala 1 de l'Espai Cultura Fundació 1859 podrà visitar-se la mostra Neandertals a Catalunya, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell i el grup de recerca i innovació de la Universitat de Barcelona «Didàctica del Patrimoni, Museografia comprensiva i Noves tecnologies» (DIDPATRI).

SOBRE L'EXPOSICIÓ

Neandertals a Catalunya actualitza de manera didàctica les darreres investigacions desenvolupades arreu sobre l’Homo neanderthalensis (o Homo sapiens neanderthalensis), una espècie que va ser el resultat d’un llarg període d’evolució a Euràsia de grups humans emigrats del continent africà ara fa entre 300.000 i 125.000 anys, seguint la línia Homo erectus / Homo heidelbergensis.

El 1856, en una cova situada a la vall de Neander (prop de Düsseldorf, Alemanya), foren descoberts els fòssils que van permetre identificar-los. A Catalunya —on en els últims temps han aparegut fòssils que ens fan replantejar la presència d’aquesta espècie a casa nostra— hi ha dos jaciments que han proporcionat restes de neandertals: la cova del Gegant de Sitges i una antiga pedrera de travertí al Pla de la Formiga de Banyoles.

La visió que tenim avui dels nostres avantpassats neandertals és molt diferent de la que teníem ara fa un temps: coneixem com eren, què menjaven, quina tecnologia empraven... I fins i tot tenim la certesa que compartim part de la nostra herència genètica. A l’exhibició també es responen qüestions com ara quin pensament simbòlic podien tenir, com era el seu entorn, o quines connexions tenim amb ells.

Els neandertals disposaven d’un desenvolupat món simbòlic que denota una cognició enterament humana tal com demostren l’ús de pigments, la deposició intencional de certs cadàvers o la utilització d’ornamentació personal. Estudis recents indiquen que el motiu de la seva desaparició va ser l’absorció de la seva població per part dels nouvinguts Homo sapiens, que probablement eren molt més nombrosos.

L’exposició, configurada a partir de mòduls, disposa de rèpliques, així com de continguts audiovisuals i tot un seguit de codis QR amb entrevistes als principals investigadors nacionals i internacionals.

ORGANITZA
Fundació 1859 Caixa Sabadell

COL·LABORA
Institut d’Estudis Ilerdencs, Diputació de Lleida i Ajuntament de Sitges

AMB EL SUPORT DE
Molècula


MÉS INFORMACIÓ, ENLLAÇOS I RECURSOS GRÀFICS

Plana informativa al web de l’Espai Cultura
http://www.fundaciosabadell.cat/espai-cultura/neandertals-a-catalunya/

Plana de l’exposició al web de DIDPATRI
http://www.didpatri.cat/transferencia/neandertalsacatalunya/

Imatges en descàrrega directa
http://www.fundaciosabadell.cat/wp-content/uploads/2014/12/imatges_neandertals-a-catalunya.zip

LLOC DE REALITZACIÓ DE LA MOSTRA

Espai Cultura Fundació 1859
C. d’en Font, 25 (08201 – Sabadell).
Tel.: 93 728 66 50
A/e.: espaicultura@fundaciosabadell.cat

http://www.fundaciosabadell.cat
Facebook: EspaiCulturaSabadell
Twitter: @EspaiCulturaSbd