Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar

L’ESPAI CULTURA HOMENATJA LA LITERATURA POPULAR EN LA SEVA NOVA EXPOSICIÓ: «LA VI(D)A DE LA BUTXACA. LA GRAN AVENTURA DELS ‘BOLSILIBROS’ DE LA BRUGUERA (1946-1986)»

  • La mostra, d’entrada gratuïta, s’inaugura el dijous 10 d’octubre a les 19 h, amb una visita guiada a càrrec del comissari, Joaquim Noguero.
  • L’exhibició, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, es podrà visitar fins al 29 de març.
  • Entre les activitats complementàries de l’exposició destaca un cicle de converses sobre literatura de gènere en què participaran autors com Carlos Zanón, Victoria González Torralba o els sabadellencs Enrique Sánchez Abulí i Salvador Fabà.

Sobre l'exposició

Durant la postguerra els llibrets de butxaca de l’editorial Bruguera —anomenats bolsilibros: aventures a tot tren amb històries autoconclusives de tots els gèneres— van ser per a la majoria de lectors una finestra a mons fascinants allunyats de la grisa realitat. Les novel·les «de duro» estaven impreses amb una tipografia diminuta i en un paper de mala qualitat que s’aprofitava al màxim; però, per als que havien perdut la guerra, el color viu d’aquelles cobertes era una promesa de luxe, vitalitat, aventura i sensualitat. Eren un oasi en aquella marxa del desert quotidiana: la vida real s’acarava a la dels somnis per la via de la butxaca.

 

Bruguera va omplir els quioscos amb milers d’aquestes petaques de paper que feien rodar el cap del lector amb aventis de pel·lícula. Des de 1946 fins a la mort de l’editorial el 1986, es publicaren col·leccions per a tots els gustos, hereves de la literatura pulp nord-americana de la primera meitat del segle XX: ciència-ficció, western, novel·la negra, romanç, terror... Aquests llibres es convertiren en un fenomen sociològic alfabetitzador que va fomentar un gust pels gèneres populars que el cinema autòcton dels seixanta, i les revistes per a adults dels setanta i vuitanta després, explotarien amb llibertat.

 

Comissariada pel periodista i professor universitari Joaquim Noguero, La vi(d)a de la butxaca homenatja la llarga vida d’aquelles col·leccions farcides de pseudònims estrangeritzats: Peter Debry, Mark Halloran, Silver Kane, Ralph Barby, Curtis Garland, Frank Caudett, Burton Hare, Clark Carrados, Lou Carrrigan, Adam Surray, Keith Luger, Vic Logan, Adolf Quibus, Rocco Sarto, Lem Ryan, Alex Simmons o Law Space (aquests dos, d’Enrique Sánchez Pascual, pare del sabadellenc Enrique S. Abulí) apareixen, entre d’altres, a les cobertes il·lustrades per artistes com Freixas, Provensal, Cortiella, Badia Camps, Bosch Penalva, E. Martín, M. García, J. Sampere, L. Almazán o Desilo, Antonio Bernal o Salvador Fabà. Per la via, i la vida, de la lletra i de la imatge els bolsilibros van fer diana al cor de l’època.

 

La mostra es podrà visitar fins a finals del mes de març, i ha estat produïda i organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona, BCN Negra 2019, Sabadell Negre, Les Dames del Crim, Sabadell Còmics, La Llar del Llibre, Festival de Cinema de Terror de Sabadell, Associació Barafada, Área Pulp, 66 rpm ediciones i Biblioteca La Bòbila de L'Hospitalet.

 

 

ORGANITZA I PRODUEIX

Fundació 1859 Caixa Sabadell

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

INAUGURACIÓ

Dijous 10 d’octubre, a les 19 h

Amb visita guiada a càrrec de Joaquim Noguero, comissari de l’exposició.

CONVERSES

 

Divendres 18 d’octubre, a les 21.30 h

«Literatura de gènere», amb els escriptors Victoria González Torralba i Carlos Zanón, en el marc del festival Sabadell Negre.

 

Dijous 7 de novembre, a les 19 h

«El gust pel gènere: del cinema als bolsilibros i el còmic», amb el director i guionista de cinema Adolf Quibus i el sabadellenc Enrique Sánchez Abulí, guionista de còmic (Torpedo, Historias negras, Alex Magnum, etc.), fill d’Enrique Sánchez Pascual (prolífic autor de bolsilibros com a Law Space, Alex Simmons, etc.).

 

Dijous 12 de desembre, a les 19 h

«Finestra a altres mons: un acolorit regal de Reis per a una època en blanc i negre», amb l’escriptor i divulgador Joan Manuel Soldevilla i l’il·lustrador sabadellenc Salvador Fabà.

 

 

Dijous 23 de gener, a les 19.30 h

«Neopulp: literatura popular o rebel·lia underground?», amb els escriptors Alberto Valle i Manuel López Poy.

 

Dimarts 18 de febrer, a les 19 h

«La cua de palla: llibres negres de butxaca en català», amb el bibliotecari i estudiós Jordi Canal i l’escriptor Joaquim Carbó.

 

Dissabte 21 de març, a les 19 h

«A qui fa por la literatura popular?», amb els escriptors de gènere gòtic Rafael Barberán i Julián Sánchez Caramazana, i David Garnacho, director del Festival de Cinema de Terror de Sabadell.

 

TALLERS


Dimecres 11 de desembre i dijous 19 de març, a les 18 h

Taller de dibuix: «L’aventura de crear una coberta», a càrrec de la il·lustradora Laia Codina i l’escriptora Anna Fité.

MÉS INFORMACIÓ I RECURSOS GRÀFICS

 

Plana informativa a la web de l’Espai Cultura
bit.ly/LaVidaDeLaButxaca

Imatges en descàrrega directa
bit.ly/butxaca-premsa