Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 tanca la programació del 2017 amb una valoració molt positiva arribant als 144.000 usuaris

  • La programació de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 ha tancat amb èxit de públic el 2017. S’ha pogut gaudir d’interessants propostes expositives, visites i tallers per a escoles i esplais, tallers d’innovació tecnològica i de cuina, espectacles i cinema familiars i la primera edició del Fresc Festival a l'amfiteatre del jardí.
  • L’Espai Natura Fundació Sabadell 1859, que continua treballant en recuperar el Bosc de Can Deu de les ventades de desembre de 2014, ha desenvolupat amb les activitats per a escolars esplais i tallers de granja per a famílies i grup, ha continuat amb les visites al Museu de la Vida al Camp i ha celebrat amb la 20ª edició de la Festa de la Primavera així com l’exitosa 3a edició de la Festa BBVA de la Tardor.
  • El balanç de públic de les activitats organitzades per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 és molt positiu, arribant als 144.008 usuaris.

Especial interès han generat dues activitats posades en marxa aquest 2017, per una banda, la transformació dels tradicionals estius a la fresca en el Fresc Festival, amb una valoració molt positiva tant pel que fa a l’elevat nivell de qualitat artística com per la bona resposta del públic, que es va traduir en un alt percentatge d’ocupació.

I per l’altra banda, les Jornades e-nforma, un nou model de jornades que, combinant conferències, exposicions, demostracions i activitat física, van néixer amb la voluntat de convertir Sabadell en un referent de Ciutat implicada en la promoció de l’activitat física saludable suportada per la tecnologia. La segona edició de les Jornades e-nforma tindrà lloc el 31 de maig i l’1 de juny a l’Espai Cultura, consolidant així un projecte que té la voluntat de constituir-se en una fita clàssica de Sabadell i l’objectiu de crear un esdeveniment anual que posi en valor els actius de la ciutat

 

Espai Cultura Fundació Sabadell 1859

Més de 95.457 persones han visitat l’Espai Cultura al llarg de 2017, a més dels usuaris que gaudeixen a diari del jardí, tot un oasi al bell mig de la ciutat. Un èxit d’assistència que la Fundació confia repetir enguany, amb una programació variada i de qualitat que apropi el públic a diferents disciplines culturals a través de propostes engrescadores i atractives.

D’entre les propostes organitzades per l’Espai Cultura l’any passat, trobem exposicions i activitats complementàries (conferències i taules rodones, visites comentades i tallers familiars), visites guiades al patrimoni modernista de la Fundació, tallers pedagògics per a escoles (de ciència i tecnologia, matemàtiques i economia, art modernista, botànica i civisme i alimentació saludable), tallers tecnològics per a infants i famílies (Mini Innova), extraescolars i tallers infantils de cuina, la Diada del Llibre i el Dia Internacional i la Nit dels Museus, cinema d’animació en català i espectacles familiars i nits de música i teatre a la fresca, dins la programació d’estiu del Fresc Festival, de recent creació.

El conjunt d’activitats realitzades ha comptat amb més de 52.890 participants, nombre que suposa un increment del 53% respecte l’any 2016 (18.429 usuaris més). Aquest espectacular augment prové de l’increment de participació en totes les àrees d’activitat però respon, sobretot, als esforços i l’aposta continuada que la Fundació Antiga Caixa Sabadell ha dut a terme en les àrees d’exposicions i tallers escolars, dels espectacles oferts dins la programació del Fresc Festival i les activitats de la Diada del Llibre:

- Més de 20.372 visitants han gaudit de les 8 exposicions que han tingut lloc i els respectius programes d’activitats complementàries «Press Start. Comença el joc», «Vitralls retrobats», «El bosc de Can Deu. El temps de la natura», «Tino Izquierdo. Retrospectiva», «66º Nord. L’Àrtic com mai l’has vist», «Contes infantils de la guerra», «A punt i amunt. Equipaments emblemàtics de l’alpinisme català» i «Nines del món».

- L’augment de les propostes pedagògiques per a escoles, amb 5 tallers nous, ha tingut un impacte notable i molt positiu, donant per resultat un increment de més del doble d’usuaris respecte el curs anterior i arribant a més de 3.970 alumnes d’escoles i instituts d’arreu de Catalunya.

- La primera edició del Fresc Festival, realitzada el mes de juliol a l'amfiteatre del jardí i organitzada per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joventuts Musicals de Sabadell, l'Alliance Française i UiU promotors ha sumat fins a 26 espectacles, entre música en directe, teatre i propostes familiars. Una programació eclèctica i de gran qualitat, que ha comptat amb reconeguts noms de l'escena artística catalana com: Tomeu Penya, Sílvia Bel, Judit Neddermann, Quartet Brossa, Marc Martinez, Txell Sust i Oriol Pla, entre d’altres, junt amb alguns referents de l'escena sabadellenca, com la companyia Il·lús Teatre, l'Orquestra d'Acordions de Sabadell, La Banda Municipal, l'Orquestra Simfònica de Joventuts Musicals de Sabadell i el Teatre Sant Vicenç. Més de 5.500 espectadors han gaudit d'aquest festival d'estiu.

Un altra àrea destacada de l’activitat de l’Espai Cultura i en la qual també s’han redoblat esforços durant el 2017, amb molt bons resultats, és la dels tallers Mini Innova, propostes alhora lúdiques i educatives, d’innovació tecnològica, per a infants i famílies. Mini Innova, línia que va néixer a finals de 2013 tot centrant-se en tallers de robòtica educativa, sense abandonar aquesta temàtica, ha anat evolucionant de manera continuada i el 2017 ha donat un salt remarcable tot introduint nous camps d’intervenció com són la realitat virtual, la programació visual per blocs (aplicada al disseny de videojocs) i el modelatge per impressió 3D, aplicat al del disseny i fabricació de minidrons. Encara més enllà, la consolidació de Mini Innova ha motivat l’inici d’una programació paral·lela de tallers per a adults, Innova +, que segueix el mateix fil i voluntat d’apropar la ciutadania a la innovació tecnològica, des d’una òptica creativa i pràctica, promovent l’aprenentatge a partir de l’experimentació.

Tornant al camp dels tallers infantils, una altra de les novetats de 2017 amb molt bona acollida han estat els tallers infantils de cuina i el Club infantil de cuina, una activitat en forma d’extraescolar amb una sessió setmanal per a infants d’entre 6 i 12 anys

D’altra banda, els auditoris de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 han estat utilitzats per un total de 51 entitats i més de 42.000 persones. Cada cop més entitats i empreses comptem amb les instal·lacions de l’Espai Cultura per als seus esdeveniments. En aquest sentit val la pena destacar també l’ús del jardí com a espai de programació d’activitats a l’aire lliure. A més del Fresc Festival, la Fundació ha incidit en aquest plànol col·laborant amb diverses activitats de ciutat que hi han tingut lloc, com són la jornada lúdica tecnològica Saba-TiC, el festival de contes Vet Aquí Sabadell, la fira Medievàlia, la celebració del desè aniversari de la companyia sabadellenca Engruna Teatre i la celebració del Dia de la Música.

 

Espai Natura Fundació Sabadell 1859

Prop de 45.430 persones han participat de les activitats organitzades per la Fundació a l’Espai Natura Fundació Sabadell 1859 durant l’any 2017.

A la Masia de Can Deu de Sabadell es realitzen activitats per a escolars des de l’any 1972. Al llarg de l’any 2017, gairebé 10.000 alumnes en 375 grups han pogut gaudir i aprendre a les instal·lacions de l’emblemàtica masia del nord de Sabadell. Els grups escolars són des d’educació infantil fins a ESO, però principalment d’educació primària.
Per a les escoles de Sabadell i de Sant Quirze del Vallès les activitats de l’Espai Natura Fundació Sabadell 1859 s’ofereixen dins del programa Ciutat i escola de l’Ajuntament de Sabadell, però a la masia de Can Deu hi venen escoles d’un àmbit geogràfic més ampli. Destaquen els gairebé 3.500 escolars provinents de la comarca del Barcelonès.
Com a fet destacable cal fer menció de la cinquena edició del Casal d’estiu “Viu l’estiu a pagès” que ha estat molt positiva, tant per part de les famílies com dels responsables de l’Espai Natura. Han estat quatre setmanes al juny i juliol on els nens i nenes han pogut gaudir de la natura i del contacte amb els animals aprenent les tasques pròpies de pagès i gaudint de l’entorn.
A banda de les activitats adreçades als escolars i als esplais, l’Espai Natura Fundació Sabadell 1859 ofereix un seguit de tallers per a realitzar en família o grups que giren a l’entorn del món rural tradicional i els animals de la granja que es programen cada diumenge al matí i el nou taller del Tió de Nadal per on han passat gairebé 800 participants.
Els visitants també han pogut conèixer en profunditat la vida tradicional de pagès a través del Museu de la Vida al Camp que obre al públic les estances privades de la masia i les sales d’exposició amb les eines tradicionals agrícoles i de les exposicions temporals dedicades a donar a conèixer els efectes de la ventada i el Pla de recuperació del Bosc.
Cal destacar en especial la celebració de la 20ª edició de la Festa BBVA de la Primavera, que ha comptat amb un esforç especial per tal de commemorar l’efemèride amb una gran teatralització dels espais de la festa i unes activitats molt celebrades pels usuaris. La segona gran diada de l’any a l’Espai Natura, la Festa BBVA de Tardor, s’ha consolidat en la seva 3ª edició tant a nivell de programació com en nombre de participants. En conjunt, les dues diades resulten una proposta reeixida i una cita obligada per a aquells que gaudeixen d’aquestes accions lúdiques i educatives en l’entorn de l’Espai Natura.
Per acabar, a rel dels efectes de la ventada de desembre de 2014 la voluntat de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, propietària i gestora de la finca, ha estat que Can Deu pugui recuperar la seva massa forestal el més aviat possible i continuï essent un espai per al gaudi dels ciutadans i el contacte amb la natura. Seguint el Pla de recuperació de la Forest elaborat per la Comissió Tècnica, en aquest període s’han realitzat actuacions populars de recuperació i de manteniment i reposició de fallades que han comptat amb la col·laboració de particulars i d’entitats compromesos amb aquest espai emblemàtic; a més, s’han fet regs d’estiu i s’ha ampliat el nombre de parcel·les de seguiment que serveixen per a controlar el desenvolupament de la vegetació al bosc.

Agraïment a col·laboradors i patrocinadors
Per últim, la Fundació vol agrair a tots els seus partners, patrocinadores i col·laboradors que han fet possible portar a terme una programació tan àmplia i de tan bona qualitat en els seus equipaments. En especial a BBVA CX que dona suport als tallers pedagògics i per a famílies que es fan a l’Espai Natura, el Museu de la Vida al Camp, la Festes BBVA de la Primavera i de la Tardor i la recuperació del bosc de Can Deu, així com la Diada del llibre i el Fresc Festival a l’Espai Cultura. La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, propietària i gestora dels espais, agraeix a BBVA CX, que un any més ha reafirmat el seu compromís amb l’acció social duta a terme per l’antiga obra social de Caixa Sabadell.

La Fundació ha pogut comptar per primera vegada amb el recolzament de Bon Preu i Apialia, que es van sumar a la primera edició de les Jornades e-nforma.

Una altra marca que ha volgut compartir el camí com a col·laborador al costat de la Fundació ha estat Moventia, que ha patrocinat la primera edició del Fresc Festival.

Respecte a la recuperació del Bosc de Can Deu, hem continuat rebent el suport econòmic de Quadpack Foundation, el suport humà del Institut Rubió i Tudurí i el suport en la prevenció d’incendis de l’ADF de Sabadell.

L’any 2017 també ha estat notable gràcies al conveni de col·laboració entre la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i el Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Fruit d’aquest conveni, l’Espai Natura ha esdevingut un espai amic de la Xarxa de Parcs naturals i un punt d’informació de la xarxa.

 

Fotografies a:

https://www.flickr.com/photos/espai_cultura_sabadell/albums

Infografia usuaris:

https://www.flickr.com/photos/espai_cultura_sabadell/albums/72157666713856538