Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar

HISTÒRIA, POLÍTICA I GASTRONOMIA A LA NOVA EXPOSICIÓ DE L’ESPAI CULTURA: «EL FARCELL DE LA POSTGUERRA. QUAN LA GANA AGUDITZA L’ENGINY»

  • La mostra, d’entrada gratuïta, s’inaugura el dijous 11 d’abril a les 19 h, amb una visita guiada a càrrec del comissari, Sergi Freixes.
  • L’exhibició, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell i el Museu d’Història de Catalunya, es podrà visitar fins al 28 de juliol.Sobre l'exposició

Catalunya, 1939. Els tres anys de guerra havien deixat una economia totalment desorganitzada, amb el comerç paralitzat: hi va haver grans dificultats en els transports i les comu­nicacions, i hi mancaven matèries primeres, recan­vis de maquinària i productes auxiliars, però l’aparell productiu —és a dir: les fàbriques i la maquinària— restava pràcticament intacte. Acabada la guerra començà un període de recuperació que es va aprofitar de les possibilitats que donava una mà d’obra extremadament barata i sense possibilitats de protestar per les miserables condicions de vida i treball.


Les desastroses polítiques econòmiques del govern van provocar, però, l’aparició de l’estraperlo: un mercat negre on calia moure’s, i tenir bons contactes amb les autoritats (militars, municipals o policials), per tal d’aconseguir el menjar. Mentre els preus oficials corresponien als cupons de les cartilles de racionament adjudicats a les famílies, i que eren in­suficients —en moltes ocasions ni tan sols es podia comprar el que la cartilla adjudicava—, es podien comprar majors quantitats i altres productes de manera il·legal i a preus molt més alts a aquest mercat negre, al qual la majoria de la població no hi tenia accés.

L’exposició El farcell de la postguerra és un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les eta­pes més dures i llargues del nostre país, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure.

Sobre el comissari: Sergi Freixes

Investigador i professor de l’Istituto Europeo di Design (IED). Coautor dels llibres «Libros Prohibidos» i «Revistas Prohibidas» amb Viena Editorial; «El mundo de la cerveza artesanal» i «Cerveses artesanes de la nostra terra» amb Larousse Editorial. És comissari d’exposicions, com «Contes infantils de la guerra» i «Menús de guerra» per al Museu d’Història de Catalunya, actualment és director d’art de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica i director editorial de Beta Editorial.


ORGANITZA

Fundació 1859 Caixa Sabadell i Museu d’Història de Catalunya


ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

INAUGURACIÓ
Dijous 11 d’abril, a les 19 h
Visita comentada a càrrec de Sergi Freixes, dissenyador gràfic i comissari de la mostra, i intervenció gastronòmica a càrrec de Biscuits Barcelona.

VISITES GUIADES
Diumenges 12 de maig i 16 de juny, a les 12 h
Visites comentades a càrrec dels serveis pedagògics de l’Espai Cultura.

TALLERS
Dissabte 27 d’abril, a les 12 h
«Cuina de reaprofitament»
Taller per a adults, a càrrec de Lola Puig, cofundadora de Slow Food Km0 a Catalunya.

Dijous 23 de maig, a les 18 h

«Pa negre»
Taller familiar, a càrrec de Biscuits Barcelona.


MÉS INFORMACIÓ I RECURSOS GRÀFICS

Plana informativa a la web de l’Espai Cultura
http://www.fundaciosabadell.cat/espai-cultura/el-farcell-de-la-postguerra-quan-la-gana-aguditza-lenginy

Plana de l’exposició a la web del Museu d’Història de Catalunya
http://www.mhcat.cat/exposicions/exposicions_realitzades/el_farcell_de_la_postguerra

Imatges en descàrrega directa
http://www.fundaciosabadell.cat/wp-content/uploads/2014/12/0.-imatges-premsa.zip