Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar

Els dinosaures envaeixen Sabadell

El Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 acolliran del 5 de setembre a l’11 de gener de 2015 “L’eclosió del passat: cries i ous de dinosaure”, una exposició sobre la reproducció dels dinosaures.

La mostra inclou nius i ous de dinosaure de grans dimensions dels Estats Units, Argentina i la Xina, peces emblemàtiques com la reproducció de l’embrió “Baby Louie”, trobat a la Xina l’any 1993 i diversos esquelets articulats.

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i el BBVA han coordinat l’adaptació d’aquesta exposició de gran format a Sabadell.

Amb l’arribada d’aquesta exposició, l’ICP tornarà a exposar l’emblemàtic esquelet deTriceratopsque va presidir el Museu durant gairebé 25 anys.

Sabadell, setembre 2014.L’exposició “L’eclosiódel passat: ous i cries de dinosaures”presenta una nova perspectiva del món dels dinosaures a través de l’estudi dels seus ous, embrions i cries. Mitjançant unacombinació de ciència i art,la mostra posa a l’abast del visitant una espectacular col·∙lecció depeces originals i rèpliques de niadesdels principals grups de dinosaures carnívors i herbívors dels Estats Units, Argentina i la Xina. La mostra, que durant els mesos de juliol i agost s’ha pogut veure a Coll de Nargó (Lleida), ha estat produïda per l’empresa nord-­‐americanaThe Stone Companyen col·∙laboració amb l’australianaGondwana Studios.

Es tracta d’una exposició interactiva adreçada a totes les edats que convida al visitant a tocar fòssils reals de dinosaure i nius reconstruïts d’oviraptor de més de 2 metres de diàmetre. La col·∙lecció de fòssils reals inclou un ou de la mida d’una bola de bitlles d’un dinosaure sauròpode d’Argentina de fa 75 milions d’anys i una niada d’ous d’hadrosaure (dinosaures amb “bec d’ànec”). Una de les peces centrals de l’exposició és “Baby Louie”, un esquelet pràcticament complet d’un embrió d’oviraptor en posició anatòmica trobat l’any 1993 a la Xina.

“L’eclosiódel passat: ous i cries de dinosaures”disposa de diversesestacions interactives,on el visitant ha de respondre diverses qüestions sobre la reproducció dels dinosaures a partir de les dades que s’ofereixen. Inclou també lupes per veure l’estructura externa dels ous amb detall, explicant les característiques que els paleontòlegs utilitzen per classificar els ous. La mostra també inclou tres fosses d’excavació per desenterrar fòssils. L’exposició inclou reconstruccions d’esquelets articulats de diversos grups de dinosaures, entre ellsun tarbosaure de 9 metres de llarg,un dinosaure carnívor del grup dels teròpodes trobat a Mongòlia.

A Sabadell, l’exposició estarà distribuïda entre elMuseu de l’ICPi l’EspaiCultura Fundació Sabadell 1859.La mostra ja s’ha pogut veure als Estats Units, on s’ha exhibit als museus d’història natural de Harvard (Cambridge), Florida i Arizona, entre d’altres. També s’ha pogut visitar a diverses ciutats d’ Austràlia, Nova Zelanda, Mèxic i Itàlia.

El Triceratops torna a Sabadell!

Amb l’arribada de “L’eclosiódel passat: ous i cries de dinosaures”,el Museu de l’ICP inaugurarà la mostra“El Triceratops torna a Sabadell!”,on recupera l’esquelet de triceratop que va adquirir alAmerican Museum of Natural Historyde Nova York l’any 1982 i que va estar exposat a la planta baixa del Museu durant gairebé 25 anys. La mostra inclourà tres àmbits que recolliran la història d’aquesta rèplica, aspectes sobre la biologia i evolució de l’espècie i un espai de participació on els visitants podran deixar constància dels records associats a l’esquelet i proposar un nou nom per aquesta peça, coneguda popularment com “El Triceratops”.

La recuperació del triceratop ha estat motivada per les nombroses peticions que els ciutadans de Sabadell han fet als responsables del Museu mentre la peça ha estat absent. Des de l’any 2009, l’esquelet ha estat exposat en diverses exposicions itinerants i l’any 2013 l’ICP va iniciar el projecte per mostrar-­‐lo de nou a la ciutat.

Per a més informació:

Pere Figuerola
Cap de Comunicació i Difusió Científica
Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)pere.figuerola@icp.cat
Tel: 93 586 87 65 // 663 932 796

Noemí Sanz i Palau
Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859nsanz@fundaciosabadell.cat
Telf. 93 725 95 22 // 667 169 484