Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar

Dues noves mostres inauguren la temporada d’exposicions a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859

EXPOSICIÓ «PLASTIHISTÒRIA DE LA CIÈNCIA»

  • Ciència, història i escultura artesanal es combinen a la nova exposició de l’Espai Cultura «Plastihistòria de la ciència»
  • La mostra, d’entrada gratuïta, obrirà portes el divendres 7 de setembre, fins al diumenge 5 de gener, i anirà acompanyada de diverses activitats complementàries.
  • L’exposició es compon de 20 diorames fets a mà, amb escultures de plastilina plenes de detalls, que representen personatges i moments clau i que expliquen els grans avenços científics de la humanitat, des de la Prehistòria fins a finals de segle XX.
  • La mostra ha estat organitzada per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i la Fundación Educa.

L'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 acollirà des del proper divendres 7 de setembre i fins al 5 de gener del pròxim any, l'exposició «Plastihistòria de la ciència». Un mostra que fa un repàs d’allò més entretingut als grans descobriments i avenços científics de la humanitat sense els quals no seria possible la realitat que coneixem avui.

La mostra es compon de 20 diorames modelats i esculpits a mà amb materials tan comuns com la plastilina, el paper i el cartró ploma, però carregats de precisió i detalls que fan palesa la perícia i genialitat dels artistes encarregats de donar-los-hi forma.

Les escenes representades il·lustren personatges i moments clau de la història de la ciència, on hi són presents multitud de disciplines com ara la matemàtica, la biologia, la física, l’astronomia, la química, la medicina, la genètica, l’enginyeria... Escenes en les que hi trobem invents com la pólvora, la impremta, el telègraf i la màquina de vapor i grans figures com ara Isaac Newton, Marie Curie, Leonardo Da Vinci i Albert Einstein.

L’exposició vol despertar l’interès de grans i petits per igual i ha estat concebuda com un projecte de valor pedagògic. Els diorames s’acompanyen de breus plafons explicatius que posen en context cada escena i ofereixen als visitants les dades clau per entendre la importància dels personatges representats. A l’entrada de la sala, a més, comptarem amb un mural que ordenarà de manera cronològica les vint escenes representades i permetrà els visitants visualitzar les dates que anem trobant al llarg del recorregut expositiu.

La mostra, organitzada per Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i Fundación Educa, s’acompanyarà d’un programa d’activitats complementàries, gratuïtes. A l’octubre i al desembre tindran lloc les visites guiades a càrrec dels serveis pedagògics de l’Espai Cultura, aptes per a tots els públics, i al novembre es realitzarà un taller familiar, «Autòmats de plastilina», que combinarà ciència amb creativitat i artesania, igual com fa l’exposició: A través de la construcció plàstica i tot fent volar la imaginació, els participants coneixeran els principis bàsics de la mecànica i les lleis de Newton.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

VISITES GUIADES

Diumenges 21 d’octubre i 16 de desembre, a les 12 h
Visita comentada a càrrec dels serveis pedagògics de l’Espai Cultura.

Activitat apta per a tots els públics.

TALLER FAMILIAR

Dissabte 10 de novembre, a les 11.30 h
Autòmats de plastilina
Modelarem ninots de plastilina i amb l’ajuda d’un joc de lleves de fusta farem que es moguin. Una manera ben creativa i ben divertida de descobrir i experimentar les lleis elementals de la mecànica de Newton.

Edats: De 6 a 10 anys
Durada: 1 hora

* Totes les activitats són gratuïtes. El taller familiar requereix inscripció prèvia, podeu reservar plaça per correu electrònic o telèfon.

ORGANTIZEN

Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i Fundación Educa

MÉS INFORMACIÓ, ENLLAÇOS I RECURSOS GRÀFICS

- Plana informativa al web de l’Espai Cultura: http://www.fundaciosabadell.cat/espai-cultura/plastihistoria-de-la-ciencia/

- Dossier de presentació de l’exposició, a càrrec de la Fundación Educa (en castellà): http://www.fundaciosabadell.cat/wp-content/uploads/2018/07/Dossier_Plastihistoria_ciencia_Fun-Educa.pdf

- Imatges per premsa, en descàrrega directa (cedides per la Fundación Educa): http://www.fundaciosabadell.cat/wp-content/uploads/2018/07/imatges-premsa-expo_plastihistoria_ciencia.zip

- Isologo de l’exposició: http://www.fundaciosabadell.cat/wp-content/uploads/2018/07/logo_plastiH_ciencia_CMYK.pdf

EXPOSICIÓ «LA NOVA CANÇÓ. LA VEU D'UN POBLE»

  • L’Espai Cultura exhibeix per primer cop a Sabadell la mostra itinerant «La Nova Cançó. La veu d’un poble»
  • L’exposició, d’entrada gratuïta, obrirà portes el divendres 7 de setembre, fins al diumenge 2 de desembre.
  • L’exhibició, comissariada per Pilar Aymerich i Xevi Planas, es compon de prop de 150 imatges a càrrec dels fotògrafs més significatius de l’època i l’entorn.
  • La mostra ha estat organitzada per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

Des del proper 7 de setembre, a la sala 1 a L'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 es podrà visitar l’exposició «La Nova Cançó. La veu d’un poble», un recorregut fotogràfic de prop de 150 captures realitzades per un grup ampli dels fotògrafs més reconeguts de l’època. Hi trobem imatges de Colita, Josep Puvill, Toni Catany, Leopoldo Pomés, Oriol Maspons i Pilar Aymerich, entre d’altres.

El comissariat de l’exhibició correspon a Xevi Planas i la mateixa Pilar Aymerich i entre les fotografies seleccionades hi ha un nombre considerable d’imatges que es van mantenir inèdites fins el 2010, any en que l’exposició s’estrenà al Museu d’Història de Catalunya. Des d’aleshores, l’exposició ha itinerat per diversos equipaments culturals de tot el territori català i és ara que es podrà visitar per primer cop a Sabadell.

Entre les captures inèdites que hi trobem podem veure un jove Joan Manuel Serrat traginant un carro que transportava un piano; una situació de recolliment d’alguns intel·lectuals a la tancada de Montserrat; els inicis d’alguns cantautors a la Cova del Drac; Guillermina Motta i Serge Reggiani entre bastidors a un programa de televisió, o els components de Pau i Jordi actuant amb Maria del Mar Bonet, per esmentar alguns exemples. A més del valor històric i fotoperiodístic que han adquirit, aquestes imatges no només ens relaten una època i part dels seus protagonistes, sinó que també ens mostren l’evolució dels conceptes artístics i de creació, des dels inicis d’aquell moviment.

A la dècada de 1960, la Nova Cançó va esdevenir la veu dels Països Catalans, mentre la dictadura de Francisco Franco sotmetia el país a una severa repressió i imposava una dura persecució de la llengua pròpia. Aquest moviment artístic projectà al món la seva lluita com un model exemplar del compromís dels cantants d’una col·lectivitat amb el seu poble per reivindicar-ne la identitat i, a Europa i a Amèrica, la Nova Cançó i els Països Catalans esdevingueren referents alhora culturals i polítics, a favor de la llibertat dels individus i de les nacions.

L’exposició, doncs, ens presenta aquest moviment, entre musical i poètic, de lletres i músiques, com un fenomen que va aglutinar la societat catalana en la defensa d’un país, d’un idioma i d’una cultura, tot esdevenint la seva banda sonora i fent de la llengua catalana un vehicle d’expressió i un motor de cohesió popular en un context social i polític molt difícil. L’itinerari visual que ens ofereix la mostra, des dels inicis de la Nova Cançó fins arribar a l’herència llegada a les noves generacions, vol ser un reconeixement a totes aquelles persones que van esdevenir «la veu d’un poble» i gràcies a les quals la Nova Cançó és ara un dels símbols més importants de la societat i la història contemporànies dels Països Catalans.

ORGANTIZA

Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

MÉS INFORMACIÓ, ENLLAÇOS I RECURSOS GRÀFICS

Relació completa de fotògrafs presents a la mostra: Pilar Aymerich, Pau Barceló, Martí E. Berenguer, Blasi i Domènech, Servando Carmona, Toni Catany, Roberto Coggiola, Colita, Soledad Desfilis, Paco Elvira, Francesc Fàbregas, Marta Fuertes, Oriol Maspons, Hector F. Mártinez, Pere Monés, Juan Miguel Morales, Pep Parer, Bernardo Pérez, Pérez de Rozas, Leopoldo Pomés, Josep Puvill.

- Plana informativa al web de l’Espai Cultura: http://www.fundaciosabadell.cat/espai-cultura/la-nova-canco/

- Imatges il·lustratives en descàrrega directa: http://www.fundaciosabadell.cat/wp-content/uploads/2018/07/imatges-premsa-expo-nova-canco.zip