Anar al contingut
Acceptar
Anar al peu de pàgina
Acceptar
Anar al menú
Acceptar

Visita comentada a l’exposició L'aventura d'aquell jove reporter belga al Tibet a l'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859

Visita comentada a l’exposició L'aventura d'aquell jove reporter belga al Tibet a l'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859

  • L’exposició, que es pot visitar fins al 10 de gener de 2016, commemora el 65è aniversari de la conquesta de l’Annapurna i el 50è aniversari de la publicació en català de l’àlbum “Tintín al Tibet”.
  • La mostra, organitzada per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i el Grup BBVA, està comissariada per Manel Camps (MoulinSab) i la col·laboració del Servei General d’Informació de Muntanya, la Unió Excursionista de Sabadell, la Fundació Casa del Tibet de Barcelona i l’associació MoulinSab.
  • La visita comentada, a càrrec de l’Associació MoulinSab, tindrà lloc el proper 18 d’octubre a les 12 h a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.
  • Entrada gratuïta.

Un recorregut per la mostra de la mà dels experts de MoulinSab, l’Associació de tintinaires de Sabadell, i que posarà de relleu la combinació de realitat i ficció que permet a l’espectador conèixer l’Himàlaia, el Tibet d’Hergé i el seu àlbum més conegut, “Tintín al Tibet”, considerat per alguns tintinòlegs la seva millor obra.

L’exposició

Coincidint amb els 65 anys de la conquesta de l’Annapurna, els 50 anys de la primera edició en català de “Tintín al Tibet” –àlbum inspirat en aquesta gesta alpinista-, i en el marc del quarantè aniversari de la primera expedició catalana que va fer aquest cim de l’Himalàia, aquesta exposició és un homenatge a aquestes commemoracions i una mostra de com realitat i ficció coincideixen en l’obra de Georges Remi –Hergé-, el genial artista belga i un dels grans creadors gràfics del segle XX.

La mostra recorda la històrica expedició francesa, encapçalada per Maurice Herzog, que el 3 de juny de 1950 va assolir l’Annapurna, el primer cim de més de vuit mil metres conquerit per l’home. Una proesa increïble, ja que en menys de tres mesos van descobrir una ruta d’aproximació, van reconèixer el terreny, van fer l’aclimatació i l’assalt al cim amb èxit. Les dramàtiques circumstàncies en què Maurice Herzog i Louis Lachenal van assolir el cim, i com van haver de fer el descens, juntament amb Lionel Terray i Gaston Rebuffat, fan d’aquesta expedició un exemple destacat de la solidaritat i la lleialtat humana. Així mateix l’exposició també fa referència a les expedicions catalanes que han assolit el cim, tot destacant l’ascensió feta per Anglada, Pons i Civis, que l’any 1974 varen realitzar al cim verge de l’Annapurna Est, representant també la primera ascensió de l’estat a un cim de més de vuit mil metres.

L’àlbum “Tintín al Tibet”, mostra també aquesta mateixa solidaritat i lleialtat amb una altra justificació, però en el mateix escenari.

El fil conductor d’aquesta exposició rau precisament en mostrar les semblances entre la realitat dels fets viscuts per l’expedició francesa de 1950 i les aventures de Tintin i de quina manera una va influir en l’altra. Ambdues històries, una real i l’altra imaginada, són històries que també palesen l’amistat i la convicció en l’assoliment d’un somni i l’alternança entre l’esperança i la desesperació. Amistat, afany de superació, esforç, lleialtat, solidaritat... són valors que l’exposició posa en relleu.

L'exposició presenta quatre àmbits: L’Annapurna, amb detalls de la primera ascensió i de les ascensions realitzades per alpinistes catalans, el Tibet, les fonts d'inspiració de “Tintín al Tibet” i el ieti. També inclou un espai destinat a la projecció de pel·licules sobre l'Annapurna.

Més informació:
http://www.fundaciosabadell.cat/espai-cultura/laventura-daquell-jove-reporter-belga-al-tibet/

Fotos de l’exposició:
https://www.flickr.com/photos/espai_cultura_sabadell/sets/72157651847182291/

L'Espai Cultura també està presents a Facebook i Twitter.
http://www.facebook.com/EspaiCulturaSabadell
http://www.twitter.com/EspaiCulturaSbd