Salta al contingut

Joan Vilacasas: una mirada informalista. En el centenari del seu naixement

Del 15 de setembre 2020 al 28 de febrer 2021
Espai Cultura Fundació 1859

Telèfon d’informació
93 725 95 22 (extensió 2)
Joan Vilacasas (destacada)

Activitat organitzada per:

Joan Vilacasas: una mirada informalista. En el centenari del seu naixement
Descripció

Exposició realitzada a l'Espai Cultura Fundació 1859 entre el 15 de setembre de 2020 i el 28 de febrer de 2021.

 

Joan Vilacasas: una mirada informalista és una exposició —organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell i comissariada per Joan Gil Gregorio— que respon al desig de revisar i ressituar l'obra i les aportacions, en el centenari del seu naixement, d'un dels artistes catalans més destacats de l'abstracció, a través de la selecció d'una cinquantena de peces, provinents de museus i col·leccions particulars, l'origen de les quals se situa en el període 1956-1970, coincidint amb l'eclosió informalista i, especialment, amb les seves Planimetries.

El prolífic i polifacètic perfil de Joan Vilacasas (Sabadell, 1920-Barcelona, 2007) comprèn la pintura, el dibuix, l’escultura, la ceràmica, el gravat o l'escriptura, amb un recorregut artístic que s'inicia en un marc postimpressionista impregnat d'un cert fauvisme, evoluciona cap a una abstracció geomètrica d'influència legeriana i, tamisat pel tachisme, des de l’any 1957 se centra en les Planimetries, imatges compostes de línies i configuracions espacials que fan del gest matèric i disgregat el seu tret més denotatiu: un llenguatge proper al constructivisme abstracte i els sistemes laberíntics i executat damunt de suports ben diferents, com ara tela, poliestirè, paper, ceràmica o estructures metàl·liques, tothora partint del concepte de la trama urbana com a base de la composició d'uns espais en construcció permanent. Com el mateix artista explicà, hi arribà de manera accidental, a conseqüència d'haver realitzat el servei militar a la secció topogràfica de l'exèrcit; les panoràmiques en alçada, que capten els accidents geogràfics i les organitzacions territorials a través de relleus i estructures lineals, van acabar conduint-lo per aquests camins expressius.

Vilacasas estudià a l'Escola Industrial d'Arts i Oficis de Sabadell. La seva primera exposició tingué lloc a l'Acadèmia de Belles Arts d'aquesta ciutat el 1941, època en la qual formava part del grup «Cenacle». El 1949 marxà a Paris, on rebé la influència de Picasso, Braque o Klee i realitzà les seves primeres obres abstractes basades en Léger i Mondrian. El 1956 participà a la mostra Otro Arte, a la Sala Gaspar de Barcelona, una mostra col·lectiva —patrocinada pel Club 49 i organitzada per la Galeria Stadler de París— que donarà el tret de sortida a l'informalisme català, amb la participació d'Antoni Tàpies, Joan Josep Tharrats i el mateix Vilacasas. Aquesta mostra és determinant per la seva influència vers els artistes del moment i per aplegar les obres d'avantguarda d'importants informalistes europeus i nord-americans: Wols, Fautrier, Mathieu, Pollock, Tobey, De Kooning, Riopelle, Appel, Dubuffet..., consolidant com a mitjans de recerca artística l'experimentació amb els materials, la neutralitat del color, l'ús de la superfície com a suport d’acumulació, l'empremta del gest, la mística de l'espai o la suggestió de la taca. A partir de 1957, com ja hem dit, inicia les Planimetries. El 1960 s'instal·la a Barcelona i forma part del grup «0 Figura». Pren part a les biennals de Venècia (1960,1964 i 1968), Sao Paulo (1961) i Alexandria (1964). La seva obra ha estat exposada en galeries i museus nacionals i internacionals, i està representada en importants col·leccions públiques i privades, com el MACBA, la Tate Gallery o la Fundació Joan March.

Activitat organitzada amb el suport de:

Logo Ajuntament de Sabadell

 

L'entrada a l'exposició és gratuïta.

 

Joan Vilacasas: una mirada informalista. En el centenari del seu naixement
Telèfon

93 725 95 22 (extensió 2)

Joan Vilacasas: una mirada informalista. En el centenari del seu naixement
Correu electrònic

espaicultura@fundaciosabadell.cat


Fes una consulta
    Responsable: FUNDACIÓ ESPECIAL ANTIGA CAIXA SABADELL 1859 - NIF: G-66055286. Adreça postal: carrer Gràcia 17. Sabadell. Telèfon 937259522. Correu electrònic: fundacio@fundaciosabadell.cat

    En nom de la Fundació tractem la informació que ens facilita amb la finalitat d'informar-lo de les activitats que organitzem. Les dades que ens proporcioni es conservaran mentre no ens indiqui el contrari. Les dades no se cediran a tercers llevat dels casos en què existeixi una obligació legal. Vostè té dret a obtenir informació sobre si a la Fundació estem tractant les seves dades personals per tant té dret a accedir a les seves dades personals, rectificar les dades inexactes o sol·licitar la seva supressió.

    He llegit les condicions i accepto els seus termes d'ús.

    Newsletter