Salta al contingut

El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy

Del 10 d'abril al 28 de juliol 2019
Espai Cultura Fundació 1859

Telèfon d’informació
93 728 66 50
farcells-destacat

El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy
Descripció

Catalunya, 1939. Els tres anys de guerra havien deixat una economia totalment desorganitzada, amb el comerç paralitzat: hi havia grans dificultats en els transports i les comunicacions, i hi mancaven matèries primeres, recanvis de maquinària i productes auxiliars, però l’aparell productiu —és a dir, fàbriques i maquinària— restava pràcticament intacte. Acabada la guerra començà un període de recuperació que s’aprofità d’una mà d’obra extremadament barata que no tenia possibilitats de protestar per les miserables condicions de vida.

Les polítiques econòmiques del govern foren una tragèdia que provocà l’aparició d’un mercat negre en el qual calia moure’s, i tenir bons contactes amb les autoritats (polítiques, militars o policials), per tal d’aconseguir menjar. Mentre els preus oficials corresponien als cupons de les cartilles de racionament —insuficients—, es podien comprar majors quantitats i altres productes de manera il·legal i a preus molt més alts a l’estraperlo, el comerç il·legal que abastava de productes el mercat negre i al que la majoria de la població no hi tenia accés.

L’exposició El farcell de la postguerra vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure.

La mostra, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell i el Museu d'Història de Catalunya —amb la col·laboració del Museu d'Història de Sabadell i l'Arxiu Històric de Sabadell— està comissariada pel dissenyador gràfic Sergi Freixes.


Entrada gratuïta

Horari de visita
De dimarts a divendres de 17 a 20:30 h; dissabtes, d’11 a 14 h i de 17 a 21 h; diumenges, d’11 a 14 h; dilluns i festius tancat.

El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy
Telèfon

93 728 66 50

El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy
Correu electrònic

espaicultura@fundaciosabadell.cat

El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy
Activitats complementàries

INAUGURACIÓ


Dijous 11 d’abril, a les 19 h
Visita guiada, a càrrec de Sergi Freixes, comissari de l’exposició.
Intervenció gastronòmica, a càrrec de Biscuits Barcelona, gastronomia creativa.

VISITES GUIADES


Diumenge 12 de maig, a les 12 h
Diumenge 16 de juny, a les 12 h

A càrrec dels serveis pedagògics de l’Espai Cultura.

TALLERS


Dissabte 27 d’abril, a les 12 h

«Cuina de reaprofitament»
Taller per a adults, a càrrec de Lola Puig, cofundadora de Slow Food Km0 a Catalunya.

Dijous 23 de maig, a les 18 h
«Pa negre»
Taller familiar, a càrrec de Biscuits Barcelona.

Totes les activitats són gratuïtes.


Fes una consulta
    Responsable: FUNDACIÓ ESPECIAL ANTIGA CAIXA SABADELL 1859 - NIF: G-66055286. Adreça postal: carrer Gràcia 17. Sabadell. Telèfon 937259522. Correu electrònic: fundacio@fundaciosabadell.cat

    En nom de la Fundació tractem la informació que ens facilita amb la finalitat d'informar-lo de les activitats que organitzem. Les dades que ens proporcioni es conservaran mentre no ens indiqui el contrari. Les dades no se cediran a tercers llevat dels casos en què existeixi una obligació legal. Vostè té dret a obtenir informació sobre si a la Fundació estem tractant les seves dades personals per tant té dret a accedir a les seves dades personals, rectificar les dades inexactes o sol·licitar la seva supressió.

    He llegit les condicions i accepto els seus termes d'ús.

    Newsletter