Salta al contingut

110 anys de l'edifici de l'escola industrial

Del 28 de desembre 2021 al 31 de desembre 2022
Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell

Telèfon d’informació
93 725 95 22 (extensió 2)

Activitat organitzada per:
Fundació 1859 Caixa Sabadell (produeix i organitza)<br />
Diputació de Barcelona (col·labora)<br />
<br />
Agraïments:<br />
Fundació Bosch i Cardellach<br />
Arxiu Històric de Sabadell

110 anys de l'edifici de l'escola industrial
Descripció

Els edificis de Caixa Sabadell

Caixa Sabadell es va crear el 1859 per impulsar els valors del treball i la previsió social en plena expansió industrial, i traslladar els seus beneficis a tots els sectors socials que la feien possible. Des d’un principi, l’activitat de l’entitat es va basar a donar rendiment als impositors, que pertanyien majoritàriament a les classes treballadores, alhora que feia possible el creixement propi de l’entitat. Aquest creixement implicava la recerca de nous emplaçaments, i el 1886 es va iniciar la construcció d'una nova seu central de l'entitat, actual seu de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, obra de l'arquitecte modernista Jeroni Martorell i coneguda com el Palau de l'Estalvi, que va ser inaugurada el 1916. El 1910 es va construir l'Escola Industrial d'Arts i Oficis, obra també de Jeroni Martorell, que va començar les seves classes l'octubre de 1911, ara fa cent deu anys.

L'escola industrial de Sabadell

Durant el segle XIX, gràcies a la indústria llanera, el desenvolupament industrial de la ciutat de Sabadell va créixer ràpidament i provocà l'arribada de molts treballadors provinents d'altres zones de Catalunya, Comunitat Valenciana i Múrcia. Amb això, la ciutat es va veure necessitada d'un centre educatiu d'ensenyament professional que permetés formar treballadors i treballadores per impulsar el creixement industrial de la ciutat.

L'exposició

L'exposició '110 anys de l'edifici de l'escola industrial', inaugurada el passat desembre, recull la història no només d'aquest edifici, sinó de la mateixa Caixa i de Sabadell mateix. A través de documents originals, imatges de diferents èpoques i dades sobre l'origen i els canvis succeïts al llarg d'aquests 110 anys, es descobrirà com aquest edifici va canviar la ciutat i com va anar evolucionant, d'escola d'oficis a biblioteca i finalment a centre d'arts i cultura al cor de Sabadell.

 

 

Crèdits

Producció i organització:

 

 

 

 

Col·labora:

 

 

 

 

 

Agraïments:

· Fundació Bosch i Cardellach


· Arxiu Històric de Sabadell

110 anys de l'edifici de l'escola industrial
Telèfon

93 725 95 22 (extensió 2)

110 anys de l'edifici de l'escola industrial
Correu electrònic

espaicultura@fundaciosabadell.cat


Fes una consulta
    Responsable: FUNDACIÓ ESPECIAL ANTIGA CAIXA SABADELL 1859 - NIF: G-66055286. Adreça postal: carrer Gràcia 17. Sabadell. Telèfon 937259522. Correu electrònic: fundacio@fundaciosabadell.cat

    En nom de la Fundació tractem la informació que ens facilita amb la finalitat d'informar-lo de les activitats que organitzem. Les dades que ens proporcioni es conservaran mentre no ens indiqui el contrari. Les dades no se cediran a tercers llevat dels casos en què existeixi una obligació legal. Vostè té dret a obtenir informació sobre si a la Fundació estem tractant les seves dades personals per tant té dret a accedir a les seves dades personals, rectificar les dades inexactes o sol·licitar la seva supressió.

    He llegit les condicions i accepto els seus termes d'ús.

    Newsletter