FEBRERO DE 2017: JORNADAS DE RECUPERACIÓN Y MANTENIMIENTO DE LAS ZONAS REFORESTADAS EN EL BOSC DE CAN DEU

 

Siguiendo la programación establecida por la Comisión Técnica para el Futuro del Bosc de Can Deu, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i BBVA CX, organizan JORNADAS DE RECUPERACIÓN Y MANTENIMIENTO DE LAS ZONAS REFORESTADAS.

▪ Fechas y zonas de actuación:

 – domingo 5 de febrero: área de Sant Vicenç.

– domingo 12 de febrero: área del aparcamiento de la carretera Sabadell/Matadepera.

– domingo 19 de febrero: área de Sant Julià.

– domingo 26 de febrero: área de Vallehermoso.

Con tal de facilitar la preparación y logística de las jornadas, es importante que quien quiera participar lo solicite previamente al correo electrónico del Espai Natura indicando un nombre de contacto, el número de adultos y niños participantes, la edad de los niños y la fecha en que quisieran participar: (espainatura@fundaciosabadell.cat)

 

Objectivos de las jornadas: 

  • la recuperación del medio natural, acondicionando las zonas que se reforestaron con plántulas de árboles que, con el tiempo, seran árboles adultos y formaran un bosque.

  • el conocimiento y divulgación del proyecto de recuperación del bosque. Se aprovechará para explicar el plan estratégico de recuperación del bosque.

  • la sensibilización ambiental conociendo un espacio actualmente en proceso de regeneración con la finalidad de que se convierta en un espacio natural bien preservado. Además, representa un compromiso con el país y muestra confianza en el futuro.

  • el descubrimiento de un espacio singular situado en el corazón del área metropolitana: el bosque y masía de Can Deu, donde la Fundació Sabadell 1859, en colaboración con BBVA CX, está dedicando un gran esfuerzo para preservar y divulgar un espacio natural interesante y un rico patrimonio rural.

 

Las tareas a realizar serán:

 

Substituir los árboles muertos por nuevos ejemplares.

Retirar la maleza que ocupe los alcorques en los que se encuetran los árboles plantados el invierno pasado.

En caso de ser necesario para mejorar la captura de agua de escorrentía, se rehará el alcorque para intentar maximizar las probabilidadess de supervivencia de los árboles.

Se eliminaran los zazales de las zonas de reforestación.

▫ Los participantes podrán usar el depósito de agua o cisterna de que dispone la Associació de defensa Forestal de Sabadell, llenar las regaderas y regar los alcorques.

 

 

 
Jornada de neteja extraordinària al Bosc de Can Deu (22 desembre 2016)

 

IMG_20161205_090952

Dijous 22 de desembre el personal de l’Espai Natura ha fet una de les neteges extraordinàries del Bosc de Can Deu que complementen les tasques habituals. Setmanalment es netegen els entorns de Sant Julià d’Altura i Sant Vicenç de Verders, l’aparcament de la carretera Sabadell/Matadepera i els camins principals del Bosc. Mensualment es fa una batuda més gran i trimestralment es fa una de més exhaustiva fora dels camins per mirar de recollir tota la brossa que, involuntàriament, pugui quedar al bosc.

En la batuda del 22 de desembre hem recollit brossa suficient per a omplir 9 bosses d’escombraries de mida industrial.

A part d’aquestes feines programades de neteja, des de l’Espai Natura procurem retirar els abocaments més importants tant bon punt ens és possible un cop detectats. En aquests cas, si algun dels usuaris del bosc es troba amb un abocament, agrairem ens ho faci saber per tal de poder recollir-lo el més aviat possible. Ens poden contactar directament a la masia de Can Deu en persona, per telèfon (93.716.47.81) per correu electrònic ( espainatura@fundaciosabadell.cat ) o a les xarxes socials  ( www.facebook.com/espainaturasabadell#twitter.com/EspaiNaturaSbd ).

IMG-20161219-WA0000

El mes de desembre ens ha portat dues sorpreses poc agradables: una moto abandonada al costat del camí d’accés a la masia i un abocament de mobles a l’aparcament de la carretera Sabadell/Matadepera. Confiem que el nou any sigui més respectuós amb el Bosc de Can Deu.

 

 

 Plantes exòtiques al Bosc de Can Deu

 

IMG-20161222-WA0006 

El Bosc de Can Deu és un espai molt apreciat pels habitants de Sabadell i des de l’Espai Natura Fundació Sabadell 1859 agraïm i valorem aquesta estimació. Molts persones han expressat la seva preocupació pel futur del bosc i han volgut contribuir espontàniament a la recuperació del bosc plantant-hi arbres.

Malauradament, a vegades aquest desig voluntariós i lloable d’ajudar al bosc li faltaria informació prèvia de quines espècies vegetals són les més adequades. És el cas de plantes exòtiques com és ara l’exemple d’aquesta iuca a la zona propera a Vallehermoso, o de plançons d’àloe vera; en altres casos es tracta d’arbres fruiters. 

Des de l’Espai Natura creiem que el bosc ha de continuar sent-lo i no pas esdevenir un jardí, de manera que haurem de treure aquests exemplars tot i reconèixer la bona intenció de les persones que les van plantar.

 

 
Amidament de les parcel·les de seguiment de la regeneració natural al Bosc de Can Deu (1 i 15 de desembre de 2016)
 
IMG_20161215_110911

Un grup de 20 alumnes del Curs de Gestió Forestal i del medi ambient del Institut Rubió i Tudurí de Barcelona han fet l’amidament dels arbres i plançons de regenerat que estan creixent a les parcel·les de establertes per la Fundació per a fer el seguiment del desenvolupament del regenerat natural al Bosc de Can Deu.

Per a cadascuna de les 9 parcel·les mesurades s’han identificat un mínim de 50 abrets de les tres espècies més abundants (alzina, pi blanc i roure). En el cas de les parcel·les on hi havia més d’una espècie s’ha mirat d’identificar un mínim de 25 exemplars de les espècies presents.

IMG_20161201_113932

A suggeriment d’en Josep Maria Tusell, del Consorci Forestal de Catalunya i membre de la Comissió Tècnica per la futur del Bosc de Can Deu, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 va contactar amb el Institut Rubió i Tudurí, signant un conveni de col·laboració entre ambdues entitats.

 

 

Actuacions realitzades de gener a agost de 2016 per a la regeneració del bosc

 

Al llarg de l’any 2016 la Fundació ha realitzat una sèrie d’actuacions per la regeneració del Bosc de Can Deu desprès de la ventada de desembre de 2014 tot seguint l’esquema de les conclusions de la Comissió tècnica de setembre de 2015.

 

Jornades de reforestació (gener/febrer de 2016)

 P1120118

Les jornades es van realitzar els diumenges 20 i 27 de gener i 14 i 21 de febrer, dedicant cada jornada a una de les quatre zones d’accés al bosc de Can Deu: urbanització de Vallehermoso, aparcament de la carretera Sabadell/Matadepera, Sant Vicenç de Verders i Sant Julià d’Altura.

L’amidament de cada zona és aproximadament d’1,5 Ha, amb un total de 6 Ha reforestades i la previsió inicial era plantar-hi 5.400 plançons amb una densitat mitjana de 900 plançons/Ha, que finalment van quedar reduïts a 5.000 exemplars amb una densitat de 833 plançons/Ha.

La selecció dels plançons es va fer tenint en compte l’objectiu d’assolir un bosc mixt i la constatació que, un cop desemboscat el terreny, a la major part del bosc hi havia un regenerat d’alzina i, en un grau menor, de roure, però no s’havia observat cap nou plançó de pi blanc. Així doncs, es va optar per  reforestar majoritàriament amb pi blanc (un 60% dels exemplars) i en menor mesura amb alzines (35%) i pi pinyer (5%). Per a cadascuna d’aquestes espècies el 70% eren exemplars d’una saba i el 30% de contenidor forestal de 3,5l. Tots als plançons utilitzats es van adquirir mitjançant el Consorci Forestal de Catalunya.

L’objectiu de les jornades de reforestació era doble. Per una banda hi havia la intenció d’afavorir la regeneració del bosc als indrets més freqüentats i amb el sòl més degradat, i per l’altre oferir a entitats i particulars de Sabadell i comarca la possibilitat de participar activament en la recuperació del bosc.

Des de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 es va fer una crida a la participació i es va convidar a les entitats a les actuacions, algunes van optar per traslladar-ho als seus associats per a què hi participessin a títol personal mentre que d’altres van participar com a entitat. A nivell participatiu, les quatre jornades van ser un èxit de participació. Ja des de la primera jornada va superar la previsió d’unes 150 persones per jornada de manera que va haver de doblar-se les places disponibles. Comptant-hi els passavolants que anaven sumant-se a les jornades, es calcula que va participar prop de 1.400 persones.

 

Jornades de manteniment de les àrees reforestades (maig/juny de 2016)

 

Les jornades es van realitzar els diumenges 29 de maig i 5, 12 i 19 de juny, dedicant cada jornada a una de les quatre zones reforestades a l’hivern. L’objectiu d’aquestes jornades era vetllar per la supervivència dels nous plançons i mantenir la implicació dels col·laboradors en la recuperació del bosc.

Les persones i  entitats participants havien de treure les herbes que poguessin haver crescut dins dels clots de plantació, refer els clots en cas que fos necessari, controlar el creixement dels esbarzers i fer un reg de manteniment. A cada jornada també hi havia dues persones per a fer un recompte dels plançons morts, que amb les pluges de la primavera van donar un resultat molt escàs (entre 5 i 12 exemplars segons la zona).

 

Reg de manteniment de les àrees reforestades (juliol/agost de 2016)

 

Per poder encarar millor el període de sequera estival es van programar rondes de reg de manteniment de les àrees reforestades. Van ser 9 sessions que es van realitzar al mes de juliol i agost.

IMG-20160710-WA0004

Control de les parcel·les de seguiment del desenvolupament de la regeneració natural (juliol de 2016)

 

L’any 2016 s’han establert quatre parcel·les de seguiment del desenvolupament dels plançons de regeneració natural al Bosc: les tres que originalment estaven previstes més una quarta situada a la zona de Vallehermoso on es va fer una reforestació però on també hi ha regeneració natural.  L’objectiu d’aquesta quarta parcel·la era veure si hi havia diferències entre els arbres de regenerat i els de reforestat.

Per a cadascuna de les parcel·les es van marcar un mínim de 50 exemplars de diferents espècies arbòries que s’han localitzat individualment respecte d’un arbre o punt central i de les que s’ha  mesurat el diàmetre i l’alçada i s’ha indicat si presenten un sol peu o bé el nombre de tanys en cas de regenerat de soca. Les mesures es van prendre al mes de juliol, un cop finalitzat el període de creixement de la primavera i es preveu fer-ne un segon mostratge a principis de desembre.

image4 (1)

D’aquest seguiment que ha de perllongar-se en el temps com a mínim per un període de 10 anys es pretén obtenir dades que permetin fer un estudi de com respon la vegetació d’una zona forestal devastada per efecte d’una ventada, fenomen poc conegut fins ara a Catalunya però que podria arribar a ser recorrent amb el canvi climàtic.

A la darrera reunió de la Comissió tècnica per la recuperació del bosc de Can Deu, però, es va plantejar que per a poder tenir una millor base de comparació de les dades calia un mínim de tres repliques de cada tipologia. Així, ja es disposa de tres parcel·les corresponents als espais on ha desaparegut la coberta arbòria de pi blanc (les tres inicials) i una d’espais on conviuen arbres de regenerat i de reforestació; caldria afegir dues noves parcel·les a aquesta quarta, que s’ubicaran al mateix espai de Vallehermoso.

 

I donat que aquest hivern han començat a germinar nombroses llavors de pi blanc, també es va decidir  incorporar tres noves parcel·les de seguiment del desenvolupament del regenerat de pi. Des de l’Espai Natura s’han localitzat tres zones en les que es podrien ubicar aquestes noves parcel·les, però per a una millor utilitat per la comparació les tres parcel·les haurien d’estar en una mateixa àrea. Dels tres possibles espais, el més idoni seria posar-les prop de Sant Julià d’Altura.

L’àrea d’estudi està localitzada amb uns rètols (“Zona d’estudi de la regeneració natural”) recomanant no entrar-hi per no malmetre la vegetació.

 

Amb aquest ampliació es podran estudiar tres tipologies de vegetació diferents amb tres repeticions per a cadascuna:

  • Àrea sense coberta arbòria i amb regeneració natural (les 3 parcel·les inicials)
  • Àrea de reforestació amb regeneració natural (3 noves parcel·les) on es podrà comparar el desenvolupament de les plantes de cada tipus.
  • Àrea de regeneració natural de pi blanc (3 noves parcel·les).

En ampliar a 9 les parcel·les de seguiment s’ha considerat convenient fer una mesura  anual de cada parcel·la. Aquesta mesura es realitzarà a finals de tardor (novembre/desembre).

 

Finançament de les actuacions

 

Fins ara el finançament de les actuacions ha estat exclusivament dels diners provinents de la venda de la fusta i de l’assegurança forestal que tenia la finca.

És molt important també destacar el recolzament que la recuperació del bosc ha tingut amb l’aportació econòmica que ha fet i continua fent BBVA CX. També cal esmentar les aportacions d’empreses com Quadpack Foundation i la Corredoria d’Assegurances Blat, SL

En aquests dos últims casos han estat cabdals les gestions del Centre de la Propietat Forestal que han propiciat l’apropament entre les dues empreses i la Fundació.

 

Per últim, ja està aprovada una aportació de la Diputació de Barcelona de 50.000 euros que estarà vehiculada a través de l’Ajuntament de Sabadell.

 

 

 

L’estat actual del bosc

 

Un cop realitzades tot  un seguit de tasques encaminades a la recuperació del Bosc de Can Deu, prop de dos anys després de la ventada que va afectar la forest, des de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 valoren positivament com s’està desenvolupant la vegetació del bosc.

 

Regeneració natural del bosc

Pel que fa a les zones de regeneració natural del bosc de Can Deu, a finals de juliol  es van fer l’amidament de les plantes a les parcel·les de seguiment de la regeneració natural. El més destacable d’aquestes parcel·les, a part de la constatació de la gran quantitat de nous plançons d’arbres que estan creixent al bosc, és el gran nombre de roures trobats i de pi blanc de llavor.

image2 (3)

Reforestació de zones del bosc

A les quatre zones reforestades l’hivern passat amb 5.000 exemplars de pi blanc, alzina i pi pinyer, una gran part dels plançons plantats han superat el període de sequera estival. Pel que fa a les fallades, si bé s’està a l’espera de fer un recompte acurat un cop desbrossat l’herbassar, en un primer moment s’ha detectat que la major part dels pins plantats han sobreviscut, mentre que de les alzines n’hi havia una part aparentment seques, però que a principis d’octubre i amb les primeres pluges han tornat a rebrotar.

A la segona quinzena de novembre s’han fet desbrossades de l’herbassar a les àrees de reforestació. L’objectiu és reduir les herbes que es troben al voltant dels closells amb els abrets que es van plantar i treure manualment les herbes de dins dels closells. Amb aquesta actuació es pretén reduir la competència per l’aigua, els nutrients i la llum; a més, es facilitarà la tasca de recompte dels abrets morts (fallades) que seran substituïts el proper hivern.

 image1 (7)

Efectes dels darrers episodis climàtics al bosc

A ran de les pluges i del vent de la segona quinzena de novembre han caigut uns pocs dels pins que queden al bosc. Donada la mida d’un parell d’aquests pins, hem esperat a dilluns 28 de novembre per tal de trossejar-los i retirar-los dels camins del bosc. A la mateixa intervenció hem aprofitat per tallar els pins que estaven secs però encara es mantenien en peu per prevenir la seva futura caiguda.

 

Properes actuacions

Des de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 es continuarà treballant en la recuperació del Bosc de Can Deu seguint les recomanacions de la Comissió Tècnica. Les actuacions que tenim previst realitzar els propers mesos serien les següents:

  • La segona quinzena de novembre de 2016 s’està realitzant una estassada de l’herbassar a les zones reforestades, que serà manual als closells de plantació per a reduir la competència i per a poder fer un recompte de les fallades.
  • Desembre 2016. 2ª recollida de dades de les zones de seguiment i recompte dels exemplars de reforestació morts. Per a poder realitzar les tasques de mesurament de les parcel·les es comptarà amb estudiants en pràctiques del “Curs de gestió forestal i del medi natural” del Institut Rubió i Tudurí, però sense descartar que també hi puguin participar socis de la UES i de l’ADENC.
  • Gener/febrer 2017. Es convocaran unes noves jornades de participació ciutadana per a fer el manteniment de les zones reforestades i la substitució de fallades.
  • A l’estiu de 2017 es farà un reg de manteniment com a màxim per a què els plançons reforestats es vagin aclimatant paulatinament al nou entorn.
  • Al desembre de 2017 es farà un segon amidament de les parcel·les de seguiment de la regeneració natural.

 

Paral·lelament s’està valorant la incorporació de les noves tecnologies per a tasques de suport del seguiment del desenvolupament de la vegetació, en concret imatges preses per drons:

  • Captació d’imatges visibles perpendiculars al terreny a cada parcel·la de seguiment per la posterior composició de mosaics en una fotogrametria aèria.
  • Captació d’imatges multiespectrals perpendiculars al terreny a cada parcel·la de seguiment per la posterior composició de mosaics en mapes NDVI independents. La posterior interpretació dels resultats obtinguts es faria amb comparació a un altre mapa NDVI.
  • Captació d’imatges aèries de la finca de Can Deu on es puguin comparar les imatges preses pel cos d’Agents rurals l’endemà de la ventada (el 10 de desembre de 2014) amb la situació actual del bosc. Es repetiria el vol passats cinc i deu anys

A banda, es continuaran realitzant al llarg de tot l’any feines bàsiques de manteniment silvícoles (retirada d’arbres morts o caiguts, tales de seguretat,…), repàs del ferm, manteniment de senders, regs d’emergència, instal·lació de retolació informativa i pedagògica sobre la flora i la fauna existent al bosc, manteniment i reposició de rètols malmesos, refer trams del mur perimetral sobre el penya-segat del riu Ripoll, neteja periòdica del bosc i neteja o retirada d’abocaments de deixalles.

 

Imatges de la regeneració natural i de la reforestació del bosc de Can Deu a dia d’avui:

https://www.flickr.com/photos/espai_cultura_sabadell/albums/72157675543706892/with/31199697841/

Entrada creada - , .